Duurzaam rijden en andere tips voor een duurzame levensstijl

Het is tegenwoordig moeilijk om ergens heen te gaan zonder over de klimaatverandering te horen, die steeds meer centraal komt te staan als een groeiend probleem dat verschrikkelijke gevolgen kan hebben als het niet tijdig wordt aangepakt. Als gevolg daarvan is er tegenwoordig veel meer aandacht voor duurzaam leven. Naarmate meer mensen op zoek gaan naar milieuvriendelijke manieren om te leven, zijn er enkele eenvoudige aanpassingen die je kan doen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen en je steentje bij te dragen aan de bescherming van het milieu.

Recycling en het vermijden van plastic producten zijn eenvoudige manieren om je ecologische voetafdruk onmiddellijk te verkleinen, en veel restaurants en bars gebruiken zelfs papieren rietjes om milieuvriendelijker te werken. En de wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen (EV’s) is tussen 2019 en 2020 met 40% gestegen, waarbij het aantal laadstations is verdrievoudigd van 7.340 in 2014 tot 25.313 in 2020. Als deze veranderingen zijn doorgevoerd om meer aandacht te creëren voor het duurzaam rijden. Er zullen er nog veel meer volgen, aangezien de VS nog meer investeert in de uitbreiding van elektrische voertuigen in het hele land. Als je milieuvriendelijker wilt worden, is autorijden misschien een goed begin.


Duurzaam rijden

Onze voertuigen zijn een van de grootste bedreigingen voor het milieu: bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel komen stikstofgas en overtollige kooldioxide (CO2) vrij, die de atmosfeer opwarmen en op hun beurt het klimaat verstoren. Naar schatting is de uitstoot van broeikasgassen door het vervoer alleen al verantwoordelijk voor ongeveer 29% van de totale uitstoot, meer dan in welke andere sector dan ook. Hierom is duurzaam rijden dus heel belangrijk.

Om te helpen zijn er enkele dingen die je kunt doen om de hoeveelheid broeikasgassen in jouw huishouden te verminderen. Alle onderstaande tips helpen jou met duurzaam rijden.

Tips voor het duurzaam rijden

 1. Rij een auto met een goed verbruik. Het United States Environmental Protection Agency (EPA) verplicht autofabrikanten een label aan te brengen met zowel het brandstofverbruik als de geschatte brandstofkosten voor alle nieuwe auto’s en lichte vrachtwagens. Dit label bevat ook ratings die de broeikasgassen en verontreinigende stoffen van een voertuig aangeven, zodat je een merk en model kunt vinden dat vriendelijk is voor het milieu.
 2. Pomp je banden goed op. Veel bestuurders zijn verbaasd dat de bandenspanning van invloed kan zijn op de gasuitstoot, maar Sustainable America meldt dat een lage bandenspanning elk jaar meer dan 4 miljoen liter gas verspilt.
 3. Ververs je olie regelmatig. Regelmatig onderhoud van jouw auto kan niet alleen het brandstofverbruik met vier procent verbeteren, maar ook de brandstofefficiëntie met wel 40% bij routineonderhoud.
 4. Vervang filters. De luchtfilters van je auto helpen het duurzaam rijden, dus zorg ervoor dat u ze regelmatig vervangt en houd uw airconditioning op een laag pitje (of doe in plaats daarvan de ramen omlaag!) om hun levensduur te verlengen.
 5. Neem de kortste route. Soms kan een langere route tijd besparen door verkeer en andere problemen op de weg, maar de extra kilometers kunnen na verloop van tijd een tol eisen van het milieu. Probeer daarom boodschappen te combineren tot één rit en zoek de kortste, meest efficiënte route om op je bestemming te komen.
 6. Niet te hard rijden. Te hard en agressief rijden kan je tot 30% meer benzine kosten wanneer u op de snelweg rijdt.
Duurzaam rijden

Alternatief milieuvriendelijk vervoer

Natuurlijk kan je ook je auto verkopen, helemaal niet rijden kan je helpen jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Er zijn andere manieren waarop je kunt reizen zonder een eigen voertuig te gebruiken:

Milieuvriendelijk vervoer

 1. Openbaar vervoer: Openbaar vervoer biedt een gemakkelijke manier voor je om jouw auto thuis te laten, zodat je kunt profiteren van goedkopere, meer energie-efficiënte vervoer voor jouw woon-werkverkeer.
 2. Carpoolen: Conserve Energy Future voorspelt dat de gemiddelde Amerikaan ongeveer 18 dagen aan koolstofuitstoot besteedt aan zijn jaarlijkse woon-werkverkeer, maar als je jouw woon-werkverkeer zou delen met slechts vier andere mensen, zou je gezamenlijk ongeveer 72 uur aan koolstofuitstoot kunnen besparen met slechts één voertuig.
 3. Fiets: Het Institute for Transportation and Development Policy ontdekte in 2015 dat fietsen naar het werk of naar de stad zou kunnen leiden tot 11% minder totale koolstofuitstoot als slechts 20% van de bestuurders in de wereld tegen 2050 de fiets zou gebruiken.
 4. Elektrische fiets of scooter: Elektrische fietsen en scooters kunnen aanzienlijk sneller zijn als je in de stad woont en geplaagd wordt door verkeer in de binnenstad. Plotseling worden fietspaden, parken en andere routes een haalbare optie voor een gemakkelijk en snel woon-werkverkeer dat het milieu niet schaadt.
 5. Elektrisch of hybride voertuig: Elektrische of hybride voertuigen vereisen misschien een grotere investering vooraf, maar in tegenstelling tot elektrische fietsen werken ze voor langere afstanden.

Voordelen voor het milieu

 1. Minder uitstoot: Het gemiddelde elektrische en hybride voertuig produceert minder uitlaatgassen dan traditionele auto’s. EV’s en plug-in hybride EV’s stoten geen uitlaatgassen uit.
 2. Opladen met hernieuwbare energie: Een andere manier om milieuvriendelijker te leven is het vermijden van regelmatig opladen dat emissies van elektriciteitscentrales kan veroorzaken. In plaats daarvan kan je jouw energieleverancier vragen om over te schakelen op groene stroom, dat is een soort elektriciteit uit hernieuwbare bronnen die nog steeds jouw voertuig oplaadt. Leer meer over energy storage bij Giga Storage.
 3. Meer energie-efficiënt: Gasvoertuigen nemen meer dan het dubbele aan CO2 equivalent dan hybride en plug-in hybrides, met een verbruik dat bijna drie keer zo hoog is als bij elektrische voertuigen.

Wil je meer weten over duurzamer leven? Klik hier

https://verkoopjeautoaanons.nl/auto-verkopen/hilversum/