8 Gratis Tips Om Duurzaam Werken in Huis te Verbeteren!

Zijn er manieren om thuis duurzaam werken mogelijk te maken? Natuurlijk! Er zijn nogal wat dingen die je in je eigen huis kunt aanpassen om duurzamer te leven! We hebben 10 tips op een rijtje gezet die je helpen om minder CO2-uitstoot te realiseren met je werk, je gaat zuiniger om met grondstoffen en je hebt een betere werkomgeving thuis voor betere resultaten! Duurzame vacaturebank Greenjobs.nl zet de mogelijkheden voor duurzaam thuiswerken voor je op een rij!

Voorkom sluipstroom voor duurzaam werken

Voorkom sluipstroom

Met andere woorden: haal alle stekkers van apparaten die je op een bepaald moment niet gebruikt uit het stopcontact. Denk bijvoorbeeld aan een laptop die 100% vol zit, of de waterkoker die je op dat moment niet gebruikt. Wil je maar één kopje thee zetten? Vul de waterkoker dan niet helemaal vol! Dit soort kleine details lijken niet erg belangrijk, maar door er veel tegelijkertijd te veranderen, verbruik je veel minder energie en kun je een stuk beter duurzaam werken.

duurzamer werken door af en toe de verwarming wat lager te zetten

Denk aan je verwarming!

Kan de verwarming een graadje lager? Doe dit dan, dit bespaart u tot € 100 per maand op uw energierekening! Of zet de radiatoren uit als je niet thuis werkt. Op hele koude dagen kun je je dikste trui aantrekken. Een andere oplossing is om vaker een warme trui of andere warme kleding te dragen, zodat de verwarming een graadje lager kan. Elk jaar is er zelfs de Warme Truiendag op 11 februari! Meedoen is eenvoudig en de verwarming kan lager, dus trek iets lekker warms aan en bespaar geld!

duurzame planten voor duurzaam werken

Duurzame planten voor duurzaam werken

Zet planten in je werkruimte, planten maken mensen blij! Bovendien verbetert het de kwaliteit van de lucht in de ruimte. Ooit van plantenadoptie gehoord? In Haarlem is er bijvoorbeeld een plantenasiel waar ze kamerplanten opvangen die niet meer in hun oorspronkelijke huis kunnen blijven. Inmiddels zijn er door heel Nederland plantenasielen. Een andere tip is om een tweedehands plant te zoeken op Marktplaats, zij hebben een zoekcategorie voor kamerplanten en zo kun je gemakkelijk op zoek naar een leuke tweedehands duurzame kamerplant!

duurzamer werken door af en toe een wandelingetje te maken

Maak een wandelingetje!

Wist je dat oefening helpt om je hersenen te activeren? Meer kans op betere ideeën! Een blokje om lopen in het park doet mensen goed! Het voorkomt dat je de hele dag voor je laptop zit, dus het is goed voor lichaam en geest. Daarnaast verbruik je tijdens een wandeling thuis geen energie (mits je alles uit doet natuurlijk), dus het is win-win!

duurzaam werken door datagebruik te verminderen

Beperk datagebruik

Wist jij dat het gebruik van data veel invloed heeft op de CO2-uitstoot? Het is iets waar veel mensen niet over nadenken, maar toch is het waar! Dus, kan er gebeld worden zonder foto? Doe dit dan zeker. In Zoom bespaart u hiermee 90% op data! Met andere woorden, minder CO2-uitstoot. En maak af en toe je mailbox schoon. Al die gegevens worden opgeslagen in grote datacenters die veel energie verbruiken.

duurzaam werken door onnodige lichten uit te doen

Doe onnodige lichten uit

Het licht ongemerkt laten branden lijkt heel onschuldig, maar ongeveer 14 procent van je energieverbruik gaat op aan verlichting. Doe dus het licht in andere kamers uit. De gewoonte om dit automatisch te doen kan je veel geld besparen, naast de energie. Dit soort gewoontes zijn erg belangrijk voor duurzaam werken.

duurzaam werken door privé en werk te onderscheiden

Onderscheid privé en werk

Duurzaam werken is niet alleen denken aan de natuur, maar ook aan jezelf. je comfortabel voelen in en uit je werkplek is belangrijk voor duurzaam werken. Maak onderscheid tussen privé en werk. Dat doe je onder andere door een vaste werkplek te hebben. Werk je op een werkbank? Ga dan, als je klaar bent met werken, ergens anders zitten dan in dezelfde stoel.

duurzaam werken door af en toe pauzes in te lassen.

Las pauzes in

Vergeet niet een lunchpauze in te lassen en tijd te nemen voor de lunch. Dat doe je ook op je werk, dus waarom niet thuis? Maak een korte wandeling of haal een veganistisch broodje. Zo zet je je werk even opzij en kun je weer met volle moed, opgeladen aan de slag. Zet reminders in je agenda om je hieraan te houden en blok tijd in je agenda voor een welverdiende pauze en een lekkere lunch. Op deze manier kun je helemaal energized duurzaam werken, en je gewoontes optimaliseren!