merknaam vastleggen

“Merknaam Vastleggen: Essentiële Gids voor Startups en MKB’s”

Moet Ik Mijn Bedrijfsnaam Als Merk Vastleggen?

Een van de meest gestelde vragen die we krijgen van startups, en zelfs van gevestigde MKB’s, is: “Moet ik mijn bedrijfsnaam als merknaam vastleggen?”.

Een merk is een vitaal, waardevol commercieel bezit voor elk bedrijf. We raden ten zeerste aan dat elk bedrijf overweegt hun merknaam vast te leggen als merk, als de naam in aanmerking komt en beschikbaar is.

Als minimum moet u overwegen uw bedrijfsnaam vast te leggen als merk in het VK via het intellectueel eigendomskantoor van de overheid (het UK IPO). Internationale merken willen misschien ook hun merknaam vastleggen in het buitenland. Registratie bij het EUIPO dekt alle 27 lidstaten in de Europese Unie, bijvoorbeeld. Echter, merken verder weg kunnen individuele aanvragen vereisen in elk land dat u wilt bereiken.

Moet Ik Mijn Bedrijfsnaam Vastleggen Als Merk?

Het is geen vereiste om uw bedrijfsnaam vast te leggen als merk in het VK of elders, maar dit doen geeft u exclusieve rechten.

Daarom is het de moeite waard om de tijd te nemen om de voordelen van merkbescherming voor uw bedrijf sterk te overwegen, die we hieronder zullen schetsen.

Waarom Zou U Uw Merknaam Vastleggen Als Merk?

Als u de naam van uw bedrijf registreert als merk, dan mag alleen uw bedrijf die naam gebruiken voor de goederen en diensten waarvoor het is geregistreerd. U kunt juridische stappen ondernemen tegen iedereen die zonder toestemming uw rechten schendt, zoals degenen die uw bedrijfsnaam imiteren of kopiëren.

Een geregistreerd merk geeft u ook het recht om derde partijen te stoppen met het registreren van identieke of vergelijkbare merken in klassen van goederen en diensten die identiek of vergelijkbaar zijn met uw merk. Dit betekent dat u exclusief gebruik heeft van de naam.

Zoals u kunt zien, kan een merk cruciaal zijn voor het afschrikken van inbreuk en het afdwingen van uw rechten tegen derde partijen.

Maar die exclusiviteit is nog belangrijker naarmate uw bedrijf groeit en het merk herkenbaarder wordt. Dit helpt niet alleen bij het aantrekken en behouden van klanten, maar het vertrouwen en de goodwill die geassocieerd worden met uw merk verhogen aanzienlijk de waarde van het bedrijf als geheel (wat zeer voordelig is als u investeringen zoekt of een verkoop van het bedrijf overweegt).

Kan Mijn Bedrijfsnaam Geregistreerd Worden?

Niet alle bedrijfsnamen kunnen geregistreerd worden als merken. Er zijn omstandigheden waarbij er mogelijk al soortgelijke of identieke merken geregistreerd zijn, wat een ernstig probleem kan vormen voor uw merk. Of uw naam komt mogelijk niet in aanmerking voor registratie vanwege een of meer van de volgende redenen:

 • Aanstootgevend: merken met scheldwoorden of aanstootgevende terminologie zijn verboden
 • Beschrijvend: merken die puur beschrijvend zijn voor de goederen of diensten waartoe ze behoren zijn verboden, bijvoorbeeld een kapper kan moeite hebben met het vastleggen van ‘kapsalon’ als een merknaam
 • Misleidend: merken die misleidend zijn, kunnen niet worden vastgelegd, bijvoorbeeld het gebruik van het woord ‘vegan’ als het product niet daadwerkelijk vegan is.
 • Onderscheidend: merken moeten onderscheidend zijn en algemene of generieke woorden, zinnen en vormen vermijden
 • Gelijkenis: merken mogen niet lijken op staatsymbolen, zoals vlaggen of keurmerken

Een advocaat gespecialiseerd in merknaamregistratie kan adviseren over de geschiktheid van uw bedrijfsnaam en vooraf de waarschijnlijkheid bepalen dat uw aanvraag soepel verloopt, zonder obstakels onderweg.

Zij kunnen ook onderzoek doen naar eerdere zoekopdrachten om identieke of soortgelijke merken die al geregistreerd zijn te identificeren – dit voorafgaand aan een aanvraag doen bespaart u op de lange termijn tijd en geld.

Kan Ik Alleen Mijn Bedrijfsnaam Vastleggen Als Merk?

Nee, er zijn verschillende activa die een bedrijfseigenaar kan vastleggen als merk. Naast uw naam kunt u ook uw logo, onderscheidende merkkleuren, slogans en meer vastleggen.

Een woordmerk zou uw bedrijfsnaam bredere bescherming geven, terwijl een logomerk meer beperkte bescherming biedt met betrekking tot dat specifieke figuratieve logo. Desalniettemin zal elk merk identificeerbare waarde toevoegen aan uw bedrijf.

Als u ooit uw bedrijf in de toekomst zou verkopen, willen potentiële kopers ervoor zorgen dat het merk beschermd is. En ze willen de bedrijfsnaam kunnen blijven gebruiken na de aankoop. Bovendien kan een geregistreerd merk aanzienlijke waarde hebben en, net als elk tastbaar bezit, kan het worden gekocht, verkocht en gelicentieerd.

Wanneer Uw Merknaam Vastleggen?

Nu we hebben vastgesteld dat bedrijfsnamen waardevolle activa kunnen worden door middel van merkregistratie, is een logische volgende stap om te overwegen wanneer u uw merknaam vastleggen.

We geloven dat het het beste is om uw bedrijfsnaam zo vroeg mogelijk vast te leggen als merk. Het kan lijken op een extra uitgave, maar het moet worden gezien als een langetermijninvestering gezien de voordelen die hierboven zijn besproken.

Maar voordat u zich haast om het proces van merkaanvraag te voltooien, spreek met een advocaat. U wilt geen aanvraag indienen om deze vervolgens afgewezen te zien worden omdat deze niet voldoet aan de geschiktheidscriteria, of om een oppositieclaim te ontvangen van een bedrijf met een soortgelijk merk.

Zelfs als u besluit de merknaam niet direct vast te leggen, moet u nog steeds controleren op conflicterende merken. Stel dat u een succesvol bedrijf begint te bouwen, maar u plotseling een brief ontvangt met een bevel tot stopzetting van een bedrijf dat beweert dat u hun merk schendt. Zij kunnen aanspraak maken op financiële compensatie en u dwingen tot een ongewenste hermerking.

Hoe Een Merknaam Vastleggen Als Merk In Het VK

Om een naam in het VK vast te leggen als merk, moet u de volgende stappen voltooien:

 1. Controleer of de naam voldoet aan de geschiktheidscriteria
 2. Voer een onderzoek uit om te zien of er een bestaand merk is dat vergelijkbare goederen of diensten dekt
 3. Beslis hoe verder te gaan als er een concurrerend merk is
 4. Beslis in welke merkklassen u wilt registreren (klassen worden gebruikt om verschillende goederen en diensten te categoriseren)
 5. Voltooi een aanvraag om een merk te registreren bij het UK IPO
 6. Betaal de kosten – online aanvragen kosten £170 voor een enkele klasse, plus £50 per extra klasse
 7. Wacht tot het UK IPO een onderzoek uitvoert en omgaat met eventuele bezwaren die binnen twee maanden worden opgeworpen

Conclusie

Het merknaam vastleggen is een essentiële stap voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of sector waarin het actief is. Zoals we hebben gezien, biedt het registreren van uw bedrijfsnaam als merk een bescherming die verder gaat dan alleen het claimen van een naam. Het geeft u exclusieve rechten en de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen tegen inbreuk. Bovendien verhoogt het de waarde van uw merk en draagt het bij aan de herkenbaarheid en het vertrouwen van klanten.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet elke bedrijfsnaam geregistreerd kan worden als merk. Er zijn specifieke richtlijnen waaraan moet worden voldaan, zoals onderscheidend vermogen en het niet in strijd zijn met bestaande merken. Een merknaamregistratie advocaat kan u helpen bij het navigeren door dit proces, het uitvoeren van noodzakelijke controles en het adviseren over de beste strategie voor uw merk.

We adviseren bedrijven om hun merknaam zo vroeg mogelijk te registreren om de voordelen en bescherming volledig te benutten. Het proces kan complex zijn, maar de investering is het waard gezien de langetermijnvoordelen die het biedt.

Voor meer informatie over het registreren van uw merknaam, of om hulp te krijgen bij het navigatieproces, kunt u terecht op merknaamregistreren.be. Daar vindt u alle benodigde informatie en ondersteuning om uw merknaam succesvol te registreren en te beschermen.

Meer artikelen zoals deze? Klik dan hier!